Η Ελβετία είναι πολύ σταθερή χώρα με δυναμική αγορά εργασίας που επηρεάζεται δύσκολα από τις παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις. Το ποσοστό των ανέργων είναι πολύ χαμηλό και το 83,9% των ατόμων 16-64 χρόνων είχαν αμειβόμενη εργασία το τελευταίο τέταρτο του 2014. Έρευνα της τράπεζας UBS το 2012 κατέδειξε πως η Γενεύη και η Ζυρίχη είχαν τις υψηλότερες καθαρές αποδοχές μεταξύ 72 πόλεων στον κόσμο. Στην περιοχή της Βασιλείας ο τομέας των φαρμακευτικών προϊόντων έχει τους καλύτερους μισθούς.
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελβετία είναι ξένος και τα 2/3 των ξένων προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πλειοψηφία τους είναι Ιταλοί, Γερμανοί και Βαλκάνιοι με τους Πορτογάλους να ακολουθούν. Με βάση την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) είναι ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται στην Ελβετία.
Οι Ελβετοί διαβιώνουν αρμονικά με τους ξένους “τους” αλλά υπάρχει μια μειονότητα που θα χαιρόταν να τους δει να μειώνονται ή και να φεύγουν επειδή πιστεύουν πως αποτελούν κίνδυνο για την ελβετική κοινωνία ή για τις δουλειές τους. Κατά καιρούς έχουν κάνει δημοψηφίσματα για το θέμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στο πιο πρόσφατο όμως δημοψήφισμα (9 Φεβ. 2014) κατάφεραν με μια ισχνή πλειοψηφία 0,3% να περάσουν πρόταση περιορισμού των ξένων με ποσοστώσεις. Η απόφαση δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί αλλά δεν αποκλείεται να υλοποιηθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι εργασιακές σχέσεις στην Ελβετία είναι εξαιρετικές, οι απεργίες πολύ λιγότερες και οι εποχιακές δουλειές ευκολότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η γνώση μιας τουλάχιστον από τις τοπικές γλώσσες είναι απαραίτητη ακόμα και για δουλειά σε ελβετική φάρμα, η Αγγλική είναι αρκετή κυρίως σε μονιμότερες θέσεις ξένων εταιρειών ή οργανισμών εγκατεστημένων στην Ελβετία και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας όπου η Αγγλική έχει πρωτεύουσα θέση. Οι μισθοί είναι επίσης καλύτεροι αλλά και οι απαιτήσεις της εργασίας μεγαλύτερες και συχνά για περισσότερες ώρες, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία και εστιατόρια των χειμερινών κέντρων διακοπών. Η επιβίωση αυτών των επιχειρήσεων στους νεκρούς καλοκαιρινούς μήνες εξαρτάται από την εξασφάλιση ικανοποιητικών εσόδων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στόχος που προϋποθέτει σκληρή δουλειά.
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας των ξένων εντάσσονται σε δύο κατηγορίες: εποχιακές εργασίες για λιγότερους από 12 μήνες και μονιμότερες εργασίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους τομείς τουρισμού, κατασκευών και οικοδομών, εργατών εργοστασίων και γεωκτηνοτροφικών μονάδων, η δεύτερη επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, εξειδικευμένους τεχνίτες και διοικητικό προσωπικό. Για την κατηγορία αυτή απαιτείται ετήσια άδεια παραμονής. Ανάλογη άδεια χρειάζονται οι οικιακοί βοηθοί, οι εκπαιδευόμενοι και οι φοιτητές. Πιο αναλυτικά:
Οι εποχιακές εργασίες μπορεί να είναι θερινές, χειμερινές ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι θερινές είναι σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, αθλητικά και φυσιολατρικά κέντρα (κυρίως ως εκπαιδευτές), εργοτάξια και οικοδομές, αγροκτηνοτροφικές μονάδες και εθελοντικές δραστηριότητες. Μια από τις δημοφιλέστερες εργασίες, αν και όχι η πιο ξεκούραστη, είναι η συγκομιδή σταφυλιών τον Οκτώβριο. Οι χειμερινές εργασίες επικεντρώνονται στα χιονοδρομικά κέντρα και στον τουρισμό. Η απασχόληση σ’ οποιονδήποτε απ’ αυτούς τους τομείς προϋποθέτει ενέργειες και μεθοδολογία για τις οποίες θα πρέπει να μας συμβουλευθείτε.
Οι μονιμότερες εργασίες απευθύνονται, όπως είπαμε, σε άτομα με εξειδίκευση σε ποικίλους επαγγελματικούς τομείς και σε όσους διαθέτουν ειδικές δεξιότητες, τίτλους ανωτάτων σπουδών και πείρα στη διοίκηση επιχειρήσεων. Ο συγχρωτισμός με τους συναδέλφους μπορεί να μην είναι πάντα εύκολος επειδή οι Ελβετοί έχουν την τάση να κρατούν αποστάσεις από τους ξένους, τα πράγματα είναι πιο εύκολα σε περιβάλλον πολυεθνικών εταιρειών με ξένους υπαλλήλους. Όπως και για τις εποχιακές εργασίες, είμαστε στη διάθεσή σας για να βοηθήσουμε με πιο συγκεκριμένα στοιχεία, ανάλογα με την περίπτωσή σας.